Vanliga frågor

Hur reser vi?

Du bokar själv din egen resa och väljer då mellan till exempel nattåg eller flyg. Transfer mellan Östersund och start och mål för vår vandring ingår i priset. Vänta med att boka din resa tills vi har bekräftat din anmälan.

Vad innehåller utbildningen?

På denna utbildning fokuserar vi på entreprenörens (själv-)ledarskap med övningar och diskussioner kring bland annat ledarskap eller management, gruppdynamik, feedback och personlighetstyper.

Utbildning utomhus och diskussioner med en liten grupp, med samma intressen och utmaningar som du, ger dig energi och nya insikter på ett sätt som man aldrig kan uppnå i en vanlig kursmiljö.

Våra ledare har gedigen frilufts- och utbildningserfarenhet och har arbetat med konceptet i många år.

Vad är det för väder i fjällen?

Vädret i fjällen är varierande från år till år och kan slå om på mycket kort tid. Under våra år i området under sommarsäsongen har vi upplevt allt från +25 grader och sol till snöfall och minusgrader med en förändring på bara några timmar. Du bör alltså ta med kläder och utrustning som klarar allt detta.

Du hittar en kläd- och utrustningslista här

Vad gör jag om jag saknar en del utrustning på utrustningslistan

Om du inte vill investera i ny utrustning kan du försöka låna det du saknar. Det finns också en stor marknad för begagnad utrustning på t ex Tradera eller Blocket. Om du står inför ett val kommer ett par väl ingångna kängor att bli dina bästa vänner under många år.

Hör gärna av dig om du behöver goda råd kring utrustning.

Vad kommer vi att äta?

När man vandrar i fjällmiljö är det en ständig utmaning att balansera vikten i packningen mot tillgången till varierad meny. Vår erfarenhet är att man definitivt vill hålla vikten nere och använder därför i största mån frystorkad mat. Vi gör dock vårt bästa för att hitta alternativ och piffa till den frystorkade maten på olika sätt. Anmälan om specialkost måste ske i god tid i förväg.

Är det mycket mygg?

I slutet av sommaren brukar myggperioden vara slut men det kan fortfarande förekomma myggor vid kortare passager av fjällskog. Tag med myggmedel så får du inga problem. Tälten vi använder är helt myggsäkra.

Hur mycket behöver jag bära? Är jag tillräckligt vältränad?

Allt beror förstås på hur mycket du tar med dig. Undvik alla ”bra-att-ha-saker” så spar du mycket vikt.

Tänk också på att all delad utrustning som tält, kök, bränsle och mat också måste bäras så räkna med att det tillkommer ett par kilo förutom din egen utrustning.

Normal kondition och styrka klarar du dig långt på. Det blir dock mer angenämt att vandra om du tar några extra träningspass innan vi åker. Varför inte provvandra med full ryggsäck på någon av vandringslederna runt Stockholm.

Finns det alltid mobiltäckning?

Mobiltäckningen blir allt bättre i Sverige, till och med i fjällen. I de fall mobiltäckning saknas har vi satellitbaserad kommunikationsutrustning för att ta kontakter i en eventuell nödsituation.

Ett extra batteri till telefonen eller en så kallad powerpack, kan ladda mobil och annan elektronik när tillgång till el saknas.

Vart vänder jag mig om jag har fler frågor?

Hör av dig till Magnus, Christel eller Marcus. Kontaktuppgifter hittar du här.

Val av klädsel

Om man är utomhus under en flera dagar behöver vi hjälpa kroppen att reglera temperaturen genom att tänka extra på hur man klär sig.

Undvik bomullskläder så långt det är möjligt. Bomull suger åt sig fukt både utifrån och inifrån. Kläder av syntet, bomull och syntet blandat eller tunn ull är att föredra.

Flerlagerprincipen fungerar bra även på sommaren. Klär man sig i flera tunna lager av syntet eller ull transporteras fukten lättare mellan lagren och både värmer och kyler kroppen bättre. Det är också lättare att reglera kroppstemperaturen genom att ta på sig eller ta av sig ett lager åt gången.

Huvudet fungerar som kroppens skorsten, så att ha något att sätta på huvudet är avgörande för värmehållningen om man är frusen, speciellt på kvällen och när man sover på natten.

Vi svarar gärna på frågor om klädsel eller annan utrustning. Ingen fråga är dum eller för liten. Det handlar ju om din bekvämlighet.

Ladda ner och skriv ut vår utrustningslista med tips här.

Säkerhet

För oss som arbetar med Business Basecamp är säkerhet en viktig fråga och vi är noga med att anpassa upplägget efter alla deltagares förutsättningar.

  • Vi går alltid igenom vårt säkerhetsarbete med alla deltagare i inledningen till varje övning.
  • Vi är certifierade av NOLS Wilderness Medicine Institute i första hjälpen och hjärt- och lungräddning.
  • Vi har alltid en ambitiös och välfylld första hjälpen väska med oss.
  • Vår kommunikationsutrustning är satellitbaserad och fungerar därför även utanför mobiltäckning. Detta gör att vi alltid kan nå räddningstjänsten eller ta andra nödvändiga kontakter.
  • Alla besökare på Business Basecamps event är olycksfallsförsäkrade.
En stilla kväll i Jämtlandsfjällen