Skidorter

Kvitfjell, Norge

Skidåkningen är klart vuxen då röda och svarta pister dominerar. Störtloppspisten är hårresande brant.

2011-05-10

Vid första anblicken kan man tro att Norska Kvitfjell är ännu en obetydlig Skandinavisk skidort. Men när man förstår att fallhöjden är större än i Åre och att man arrangerade störtloppet från OS i Lillehammer 1994, liksom att man kör världscupen här varje år inser man att fjället har rejält med skidåkning att bjuda på. Orten nås med bil från Gardemoen på två timmar eller erbjuder landets enda ski-in, ski out tågstation.

Man åker skidor på båda sidor av berget och snabba sexstolsliftar tar en upp till toppen där man kan välja sida i varje åk. Skidåkningen är klart vuxen då röda och svarta pister dominerar. Störtloppspisten är hårresande brant. Det finns gott om möjligheter till liftburen off pist och flera parker för jibbers. Området är känt för att vara välpistat i alla väder, vilket vi också håller med om.

Det finns ovanligt många matställen där Tyrihanstunet stack ut lite extra med mycket att välja på i en traditionell Norsk miljö. Som vanligt är Norrmännen inte blyga i prissättningen. Räkna med 150 kronor för en lunch i backen.

Det finns många boendealternativ vid Mellomstasjonen men vi bodde på Studio H som ligger på 740 meters höjd väster om fjället. Studio H är hypermodernt designat och funktionellt, inte olikt de modernaste Franska komplexen. En egen lift ger ski in – ski out. Man har även en kombinerad restaurang, fik, after ski, butik, skidservice och uthyrning i en sidobyggnad. Tänk dock på att handla mat innan ni åker vägen upp om ni ska laga maten själva.

Kvitfjell passar bäst för de som är lite bättre på skidor. Stämningen är Norskt koslig och liftköerna obefintliga. Vi kommer tillbaka.

Texten också publicerad på freeride.se

Ska vi fika eller ta en promenad?

Det kan kännas ensamt att vara ledare. En kopp kaffe, en promenad och någon att prata med kan vara en start.