Skidorter

Banff - Mount Norquay, Sunshine Village och Lake Louise – Alberta, Kanada

Banff med omkringliggande skidområden är för dig som söker omväxlande åkning och som vill ha en större natur- och äventyrsupplevelse än vad man får på de flesta andra platser i världen.

2016-03-08

Banff är ett skidåknings- och vildmarksmekka en och halv timme med bil från Calgary, Alberta, Kanada. En fyrhjulsdriven bil rekommenderas för att transportera sig till de omkringliggande skidområdena Mount Norquay, Lake Louise och Sunshine Village.

Tillsammans har dessa områden över 3300 hektar skidåkning och det snöar närmare 10 meter per säsong i genomsnitt. Det finns gott om boende i alla prisklasser och staden ger en skön cowboykänsla med mycket vilda djur, även mitt inne i staden. De 70 grizzlybjörnarna som finns i området sover som tur är på vintern, även om en del stora hannar kan hålla sig vakna ända fram till nyår.

Bara fem minuter från Banff ligger Mount Norquay som är ett jämförelsevis litet berg men väl värt en dags åkning. Området har bara fem liftar men fallhöjden är i klass med de största Svenska skidorterna. Huvuddelen av åkningen är inte för nybörjare utan ligger i det röd-svarta spannet. Det finns också extremt brant åkning för den som söker en utmaning. På den stora lodgen vid basen finns mat och annan service och tröttnar man på skidåkning kan man testa tubing av hög klass.

Sex mil från Banff, mitt i vackra Banff National Park, ligger Lake Louise. Skidområdet är störst i Kanadas del av Klippiga Bergen. En gondol och ett par snabba stolliftar tar dig högt upp i bergen. Framsidan är snällare än baksidan där det finns obegränsat med kontrollerad opistad bowlåkning. Lunch äter man i mysiga Temple Lodge vid Larchområdet eller på den enorma timrade lodgen vid basen. Vyerna i omgivningarna är helt otroliga.

Vi tycker bäst om Sunshine Village som ligger 20 minuter med bil från Banff. Från parkeringen går det en snabb, fem kilometer lång gondol upp till skidområdet som ligger högt upp på en platå i en dalgång. De flesta liftarna utgår sen från denna platå där det också finns en del service och mat. Den mesta åkningen ligger ovanför trädgränsen och det finns i princip obegränsat med liftburen off pist, än mer om du gillar att hajka. Den mesta åkningen ligger i blå-röd skalan men riktigt brant åkning finns på Goats Eye Mountain. För de som vill ha en riktig utmaning finns Delirium Dive som kräver en del förberedelser och fullständig lavinutrustning för att åka. Stämningen i Sunshine Village är kanadensiskt trevlig och det märks att människor är där för att åka skidor och inte glänsa med utrustningen. Bli inte förvånad om du ser får med långa horn eller hjortar i backen. Som på många andra kanadensiska skidorter finns en stor daylodge med en food court som serverar burgers, pizza, pasta och asiatiskt i en skolbespisningsliknande matsal. Bäst burgare finns dock på Burger Schack på bottenvåningen. Det är vanligt med egen matsäck och det finns tillgång till mikrovågsugn och varmt vatten för den som hellre kockar själv. Vill man ha servering vid bordet finns också Lookout Kitchen + Bar eller Mad Trappers Saloon inrymd i den ursprungliga lodgen från 30-talet.

För den som vill lägga de första linjerna när det dumpat kan man bo kvar på hög höjd på Sunshine Mountain Lodge som ligger mitt i skidområdet. Incheckningen sker då vid gondolens basstation och väskorna transporteras upp till lodgen under tiden du åker skidor. Det finns vanliga dubbelrum eller mer spektakulära sviter och loftrum för fyra personer med åtta meter höga panoramafönster. Frukost, lunch och middag serveras i någon av de två restaurangerna eller i baren och i bottenvåningen ligger ett café. När liftarna slutat gå för dagen och månen skiner över bergen är känslan av stillhet svårslagen.

Banff med omkringliggande skidområden är för dig som söker omväxlande åkning och som vill ha en större natur- och äventyrsupplevelse än vad man får på de flesta andra platser i världen.

Artikeln var ursprungligen skriven och publicerad på freeride.se 2011 men är uppdaterad efter nya besök i området december och januari 2013 och februari och mars 2016.

Ska vi fika eller ta en promenad?

Det kan kännas ensamt att vara ledare. En kopp kaffe, en promenad och någon att prata med kan vara en start.