Skidorter

Breckenridge, Colorado, USA

En av Colorados största skidorter. Rikligt med torr snö på hög höjd.

2015-01-06

Breckenridge räknas till ett av de större skidområdena i Colorado och ligger cirka två timmar med bil eller shuttle från Denver. Här faller det rikligt med torr snö med ett genomsnitt på mer än tio meter per säsong. Klippiga bergens pudersnö i kombination med den vackra naturen gör skidåkningen till en upplevelse utöver det vanliga.

Skidåkningen sker på fem berg, alla med olika karaktär. Man hittar allt från stora platta autostrador och böljande fjällängar för glidare till ordentligt avancerad åkning i smala glades i granskog och stora öppna bowls ovanför trädgränsen, som i Colorado går strax under 4000 meter.

Ett tips för bra åkning är Appaloosa Bowl som ligger på baksidan av Peak 10. Där finns kontrollerad riktigt brant opistad åkning i en stilla magisk snöklädd granskog med fantastisk utsikt över omgivningarna. Här går det att hitta orörda linjer flera dagar efter ett snöfall.

Ett annat tips är att ta Imperial express som är Nordamerikas högst belägna lift och därefter hajka ett par 100 meter upp på kammen och vidare åt vänster så långt det går. Därefter droppar man ner i bowlen.

Liftsystemet är kanske inte världens modernaste men köerna är, med Europeiska mått, korta även under högsäsong. Det finns flera restauranger på bergen med typisk amerikansk meny d v s burgers, pizzas och sandwiches. Bäst mat tyckte vi fanns på Seven nedanför Peak 7. Stämningen är lugn och laid back i hela området.

Förutom skidåkning i världsklass finns det en trevlig stad med små hus kring en vackert dekorerad huvudgata i någon slags gammaldags vilda västern/viktoriansk stil. Det finns många små affärer, restauranger och pubar. Det är uppenbart att man valt att hålla de stora kedjorna på avstånd och istället satsat på småskalighet.

Det är värt att köpa ett säsongskort då man tjänat ihop priset för detta redan efter fem dagar. Detta ger också möjlighet att åka i flera andra närliggande skidområden som Arapaho Basin, Keystone, Vail eller Beaver Creek.

Det är värt att påpeka att Breckenridge, liksom de flesta skidorterna i Colorado, ligger på mycket hög höjd med boende på +2900 meter och skidåkning på +4000 meter med allt vad det innebär från extra tid för att koka pasta till höjdsjuka. Vädret är mycket omväxlande och en solig dag kan blixtsnabbt slå om till iskall snöstorm med whiteout helt utan förvarning. Man bör därför planera sin resa, kläder och utrustning noggrant och läsa på hur man bäst förebygger höjdsjuka. Att lägga till någon extra dag för acklimatisering och minst fördubbla normalt vätskeintag är också en goda idéer för en bra skid- och reseupplevelse.

Det finns en utmärkt broschyr om att resa på hög höjd här.

Ska vi fika eller ta en promenad?

Det kan kännas ensamt att vara ledare. En kopp kaffe, en promenad och någon att prata med kan vara en start.