Skidorter

Park City, The Canyons och Deer Valley, Utah, USA

Inom en timma från Salt Lake City ligger flera skidområden i världklass. Klimatet gör snön extremt torr.

2012-01-08

45 minuters körning väster om Salt Lake City, Utah ligger Park City och med bil eller skidbuss når man snabbt även de närliggande skidorterna Canyons och Deer Valley som alla har lite olika karaktär. I Utah finns flera andra skidområden som till exempel Alta, Snowbird och Sundance. Klimatet gör snön extremt torr.

Park City

Vid första anblicken kan man undra hur ett par trädklädda kullar med några nedfarter kan erbjuda för skidåkning. Efter att ha tagit en av de sexton snabba liftarna upp förstår man mer, då man bara ser knappt 20% av åkningen nerifrån. Det finns totalt åtta berg med högsta åkning på +3000 meter. Huvuddelen av nerfarterna är röda och mer än 30% är svarta. Det finns nio bowls för grymt brant åkning, i huvudsak i björk eller granskog. Och snön är snustorr, även när det är plusgrader. Liftköer finns inte ens under jul och nyår, alla är trevliga och det finns gott om mat och service i princip överallt. Pisterna är breda och välpistade.

Själva staden är hyfsat genuin men samtidigt trist ordinär, men vem bryr sig när skidåkningen är grym.

The Canyons

Ovanför den skittrista plastiga resort byn hittar man den långa äggliften upp bland de nio bergen. Redan på vägen upp förstår man vad som gett skidområdet sitt namn. Det finns fem bowls och sex naturliga halfpipes och hur mycket annan åkning som helst. Nästan hälften av åkningen är svart och när det dumpat gör Utahs extremt torra snö upplevelsen total. Bo dock bättre hos grannen Park City.

Deer Valley

Spelat SSX? Kanske mest för familjer som har bra med stålars men om man struntar i de enorma lodgerna, bergsvillorna och disney plastigheten hittar man ändå sex berg, 950 höjdmeter och 100 pister som ger mycket bra åkning och stora vyer. För oss som gillar att åka utanför pisten finns det sex bowls och gladeskiing så man har att göra i flera veckor. Den torra snön är obeskrivlig. Orten är en av tre i USA som inte tillåter snowboards(!?) och den enda som har personal som bär dina skidor till bilen(!?) Bo och åk bättre hos grannen Park City.

Texten också publicerad på freeride.se

Ska vi fika eller ta en promenad?

Det kan kännas ensamt att vara ledare. En kopp kaffe, en promenad och någon att prata med kan vara en start.