Skidorter

Zermatt, Schweiz

En stor skidort.

2014-01-03

Zermatt är stort. Snarare en alpstad än mysig alpby. Det finns massor av affärer, restauranger och till och med McDonalds. Stort gäller även skidåkningen. Ett tips att välja boendet efter närheten till lift eller tåg då dagens första lift eller tåg tar minst 30-45 minuter innan man når skidåkningen.

Skidåkningen är indelad i fyra huvudområden, där Cervinia i Italien är ett. Hit kommer du via släpliftar från Trockner Steg eller Kabin via Kleine Matterhorn. Då höjden är +3800 meter kan känsliga personer känna sig lite yra. Glaciärerna på Zermattsidan erbjuder breda platta pister. Dessa är öppna året runt. Ner mot Schwartsee och Zermatt är åkningen brantare.

Det tredje området är Gornergrat och nås med bergståg från Zermatt eller med nya efterlängtade äggliften från Furi. Området bjuder på mestadels varierad lätt åkning men brantare ner mot Sunnegga/Rothorn som är det fjärde området. Hit kan man också ta sig med bergbana från Zermatt.

Oavsett var man åker under dagen är det bra att tänka på att nerfarterna tillbaka till Zermatt är långa. Med tanke på att man får mycket fallhöjd i benen under dagarna, då pisterna är långa och sugande, kanske mindre tränade personer ska överväga att ta liften ner.

Ibland kan de långa pisterna ge känslan av att man är på ski touring och då i princip all åkning sker ovanför trädgränsen är området väderkänsligt. Om man har tur med snöfall är dock möjligheterna till offpist enormt. Detta gäller faktiskt även i markerade pister då områdets storlek gör att det tar dagar innan pistmaskinerna hinner pista.

Om man gillar att kombinera stadsliv med stor skidåkning är Zermatt perfekt. Om man bara åker en vecka och vill maximera skidåkningen finns det bättre skidorter i Schweiz.

Att Schweiz är dyrt är en myt. Tåg funkar utmärkt för transfer. Zermatt med flera orter är ändå bilfria och till och med bergstågen går på sekunden oavsett hur mycket det har snöat. Schweizarna skulle dock kunna bli bättre på information om det mesta. Vill du bestiga Matterhorn som ståtligt syns överallt i Zermatt-dalen bör du kunna klättra grad fyra mixat med en hastighet av minst 500 höjdmeter per timma. Bergsguide 1-1 är obligatorisk.

Ska vi fika eller ta en promenad?

Det kan kännas ensamt att vara ledare. En kopp kaffe, en promenad och någon att prata med kan vara en start.