Skidorter

Arosa Lenzerheide, Schweiz

Genuin liten pärla med stor skidåkning.

2024-01-11

Arosa-Lenzerheide är egentligen två byar som på senare år byggt ihop sina liftsystem med en spektakulär kabin tvärs över en dalgång.

Vi bodde i Arosa som är en liten genuin by på 1800 meters höjd som nås med bergståg från Chur på cirka en timme. Om du är ombytt kan du fortsätta direkt upp på berget då två liftar går från tågstationens ovanvåning. Oavsett om du bor på hotell eller i lägenhet kan du förmodligen gå dit, eller ta en taxi ett par minuter. Allt du behöver i form av mataffärer, sportbutiker, restauranger eller annan service ligger därefter bara en kort promenad bort.

Vid första anblicken ser liftsystemet litet ut, men de väl placerade liftarna ger dig mycket fallhöjd och bergen är stora med breda pister. Det finns hur mycket side country du vill när snön är ny. Den höga höjden ger relativ snösäkerhet och det södervända bergsområdet med många soldagar ger dig fin goggles bränna.

De flesta pisterna ligger i röd-blå skalan, men den varierade terrängen verkar Ibland göra det svårt att ge rätt färg. På Weishorn, Weishorn Gipfel och Carmenna finns de svarta åken, vilka är bra men tillhör inte de svåraste i Alperna.

Räkna med en heldag om du åker över till Lenzerheide, då bästa åkningen ligger två dalgångar bort. Och missa inte sista liften tillbaka. Det blir då billigare att ta in på hotell än att ta taxi.

Förutom lättillgänglig och bra turterräng finns också 10 mil längdspår, kälkåkning för en hel säsong och vintervandring. Missa inte kul Apréski på nyöppnade Kuhbar med sitt takhängda röksprutande kohuvud. På Wandelbar fortsätter kvällen längst.

Arosa är inget för extremåkaren eller nattrumlaren, men för den som söker stor skidåkning och en lugn, gemytlig känsla är det en riktig pärla.

Ska vi fika eller ta en promenad?

Det kan kännas ensamt att vara ledare. En kopp kaffe, en promenad och någon att prata med kan vara en start.