Skidorter

Portes du Soleil (Avoriaz, Morzine, Champery), Frankrike/Schweiz

Portes du Soleil är det största eller näst största skidområdet i världen lite beroende hur man räknar.

2015-03-02

Portes du Soleil är det största eller näst största skidområdet i världen lite beroende hur man räknar. Totalt finns här 650 kilometer pister i två länder och 14 dalgångar med 12 orter att bo i.

Mitt i Portes du Soleil ligger Avoriaz, som på 1800 meters höjd, är den högsta orten i området. Trots att byn byggdes på sextiotalet är den väldigt futuristisk med höga träklädda byggnader och en av de få bilfria orterna i alperna. Transporter sker främst på skidor på de snöfyllda gatorna. Väskor och annat transporteras med bandvagn eller med hästdragna slädar. Du kan åka skidor till och från alla lägenhetshotell, och det finns gott om restauranger och affärer. Om du söker boende i området som ger mer traditionell alpkänsla är Morzine en sådan ort. Tänk då på att du får börja dagen med en lång transport upp på höjd.

Avoriaz får i genomsnitt åtta meter snö per säsong och har snabba och moderna liftar. På den Schweiziska sidan av systemet är liftarna äldre och långsammare, särskilt bortom Chatel.

Som på många ställen i alperna bör man vara morgontidig dagar när det snöat. Testa då t ex Vallée de la Manche med dramatiska vyer över Mont Blanc eller Schweiziska sidan av Mossette som börjar med en smal passage innan det öppnar upp mot en större platå. För den som inte är lika avancerad i offpiståkning finns det patrullerade, så kallade snowcross zoner på flera ställen.

Om förhållandena är fina och du gillar att åka riktigt brant kan du testa ”The Swiss Wall” i Chavanette. Pisten anses vara en av de brantaste i alperna och är inget att rekommendera en sen eftermiddag då väggen förvandlas till ett isigt vansinne med jättepucklar.

Mer brant åkning finns mellan Grandes Combes och Les Prodains och långa fina röda pister slingrar sig genom träden mellan Les Lindarets och Chatel. Lugn och skön åkning hittar du ovanför Champery i Planachaux området. Härifrån når man också stor öppen skidåkning runt Champoussin och Les Crosets. Vid sämre väder och sikt finns det gott om åkning i skog, t ex runt Les Lidarets, Pre La Joux eller i Super Morzine, vilket är ovanligt i alperna.

Portes du Soleils skidsystem är enormt och erbjuder något för alla typer av skidåkare även om storleken ibland kan göra det svårt att hitta. Liftköerna är sällan långa ens under högsäsong men vid flaskhalsar i systemet kan antalet skidåkare ändå ta bort lite av lugnet och naturkänslan.

Ska vi fika eller ta en promenad?

Det kan kännas ensamt att vara ledare. En kopp kaffe, en promenad och någon att prata med kan vara en start.