Skidorter

Niseko, Japan

Niseko är puderälskarnas lekplats nummer ett. Snön är kall och torr och det slutar aldrig att snöa.

2016-01-15

Niseko ligger på ön Hokkaido där huvudorten heter Sapporo och nås på knappt två timmar med inrikesflyg från Tokyo och ytterligare transfer på två till tre timmar. Det finns gott om alternativa boenden men ett gott råd är att boka i god tid då processerna kan ta lite tid och det kan snabbt bli fullbokat. När det gäller transporter finns också flera alternativ och skidbussar, men som vanligt är man mer flexibel med en hyrbil. Snömängderna och vänstertrafiken kan dock vara en utmaning för mindre erfarna förare. Boka den största hyrbil med fyrhjulsdrift du hittar och tänk på att det krävs ett internationellt körkort för att hyra och köra bil i Japan.

Niseko är Japans största skidort och består av fyra sammanlänkade skidområden: Annupuri, Niseko Village (inte att förväxlas med Niseko stad) Hirafu, och Hanazono. Den lilla skidorten Moiwa ligger också i nära anslutning men har ett separat liftkort. De olika områdena har sina egna micro-kulturer där Hirafu är störst med mest service, Hanazono mest västerländskt, Niseko Village mest up scale och vår favorit Annupuri som är mer avslappnad. Beskrivningarna passar även skidåkningen i respektive område. Liftsystemen är väl fungerande men har inte uppdaterats på många år, vilket ger överlag långsamma liftar och några museiföremål. En del av liftarna har väderskydd. Liftköer är ovanliga.

På grund av västerländska och då framför allt australiensiska investeringar i skidorterna talar, till skillnad från andra delar av Japan, en stor del av den personal du träffar i Niseko engelska. Restauranger har menyer på engelska och alltid bilder på maten och många skyltar är översatta, om än ändå ofta svårbegripliga. Det finns dock absolut tillräckligt med japansk kultur och mat för att göra platsen kulturellt intressant men också utmanande.

Trots att Niseko är känd för sin offpist åkning finns åkning för alla typer av åkare. Man hittar gott om preparerade nedfarter för såväl nybörjare som de som vill ha mer avancerad åkning. Niseko är dock ingenting för de som gillar uteserveringar, vackert väder och en solbränna. Det speciella geografiska läget där nordvästliga vindar för ner lågtryck efter lågtryck med snö från närliggande Sibirien gör att det i princip alltid snöar och solstunderna är få och korta. Under en säsong kommer mellan 18 och 24 meter snö. Rekordet för ett konstant snöfall är 25 dagar. Snön är inte som den som finns i Europa utan kall och väldigt torr, möjligen lik den man kan hitta bredvid Salt Lake i Utah, USA.

Även om det alltid snöar och ofta blåser är tillgången till skyddad off pist åkning i björk- och bambuskogarna alltid tillgänglig och i princip obegränsad. Det är också där snön är som djupast och man är mer skyddad från laviner.

Om vädret tillåter öppnar ski patrol gater för back country åkning även utanför skidområdet. Denna åkning är dock inte patrullerad och man bör alltid veta vad man håller på med när man lämnar ett skidområde. Eventuella behov av undsättning vid den typen av åkning bekostas alltid ur egen ficka, vilket gör att du behöver kolla med ditt försäkringsbolag.

Skidåkningen i Niseko är inte likt något annat vi tidigare gjort. Japan är ett väl utvecklat land men har sin egen kultur och mat, vilket ger en intressant exotisk upplevelse men ibland också kan innebära en utmaning. Naturen, de stora snömängderna, de vulkaniska bergen och designen av skidområdena ger en ovanlig lekfull skidåkning. Att bergen inte är så höga balanseras väl av den varierade terrängen men framförallt av snön som är svårförklarligt fantastisk och bara måste upplevas.

Ska vi fika eller ta en promenad?

Det kan kännas ensamt att vara ledare. En kopp kaffe, en promenad och någon att prata med kan vara en start.