Skidorter

Verbier, Schweiz

Avancerad och brant offpiståkning på dagen och Stureplan på kvällen.

2023-11-27

Verbier är ett väldigt stort skidområde och ligger den västra delen av 4 Vallees, vilket är det största skidområdet helt inom Schweiz gränser. Det finns nästan obegränsade möjligheter till bra on- och offpiståkning. Från Geneves flygplats tar det ca 2,5 timmar med tåg, följt av 10 minuter ägglift från Le Châble till Verbier.

Till skillnad från andra stora skidorter i Europa är Verbier en mysig alpby med mestadels traditionella lågt byggda chalets samlade runt Place Centrale. Låt dig dock inte luras, ”Nattlivet är som Stureplan”, som den 25 åriga sonens kompis uttryckte det. Det finns gott om bra restauranger och allt du någonsin kan behöva köpa kan du hitta i de många affärerna.

Trots att det finns fyra dalar att åka skidor i stannar de flesta i området ovanför Verbier, inte minst då passagerna mellan dalarna ofta har ålderdomliga liftar och trist åkning, särskilt vid sämre snöförhållanden.

Om din grej är brantare offpist och har god snölycka och dessutom gillar nattliv kommer du att älska Verbier. Mont Gelé och Mont Fort (3330 m) kan ge fantastiska skidupplevelser med utsikt över Grand Combin, Matterhorn och Mont Blanc. Tänk dock på att det under högsäsong är mycket folk, både på berget och i byn, och om det dumpar har du inga vänner på berget.

Om du är nybörjare eller bäst gillar blå och röda pister och dessutom vill skippa nattklubben och ta det lite lugnare på kvällen finns det bättre skidorter att besöka.

Magnus Brink

2023-11-27

Ska vi fika eller ta en promenad?

Det kan kännas ensamt att vara ledare. En kopp kaffe, en promenad och någon att prata med kan vara en start.