Skidorter

Meribel – Mottaret, Tre dalarna, Frankrike

Massiv skidåkning på hög höjd

2020-03-09

Tre Dalarna, eller Les Trois Vallées på Franska, är världens största skidområde och ger dig med sina dryga 180 liftar och 60 mil pist alla former av liftburen skidåkning som finns. Vill du hellre tura finns det obegränsat med möjligheter i områdets utkanter och i de angränsande naturskyddsområdena i Tarantaisedalens olika sidodalar.

Huvudorterna heter Meribel, Val Thorens, Les Menuires och Courchevel, vilka alla har sina olika, och tydliga, målgrupper.

I hjärtat av området ligger två byar, Meribel och Mottaret, som numera nästan har vuxit ihop. Mottaret ligger längst in i dalen av dem båda och är med sitt läge mest för dem som gillar att åka mycket skidor. Förutom olika sorters boende finns det bara ett litet centrum med ett fåtal restauranger och affärer. Som många andra franska skidorter har man byggt skidåkningen först och därefter anpassat byarna efter behov, vilket ger ski in, ski out i princip överallt.

Allures är dalgången där Mottaret ligger och denna erbjuder i sig bra åkning, kanske särskilt i området runt Plan du mains, men ger dig också möjlighet att nå de andra dalarna och byarna direkt och bekvämt med ett par gondoler och sittliftar. Det märks att man arbetat med på att byta ut äldre liftar mot nya de senaste åren.

Tre dalarna ligger tillräckligt högt för att (fortfarande?) vara snösäkert men det innebär också väderkänslighet och möjliga siktproblem då den absoluta majoriteten av åkningen sker ovanför trädgränsen. Åker du under mellansäsong och vill dricka vin chaud utomhus kan det vara bra att veta att dalgången runt Mottaret är så smal att solen försvinner redan vid klockan 15.

Området är massivt och åker du hit en eller ett par veckor med ambitionen att se hela finns det en uppenbar risk att du får en sightseeingupplevelse snarare än bra skidåkning. Prata med någon som varit där innan du åker, välj ett eller ett par områden och stanna där om väder och snö är bra.

Storleken gör också att det finns något för alla som älskar att röra sig i magnifika berg. Kanske kan du få syn på några av de skygga och fridlysta orrarna runt Mount Vallon.

Ska vi fika eller ta en promenad?

Det kan kännas ensamt att vara ledare. En kopp kaffe, en promenad och någon att prata med kan vara en start.