Skidorter

Whistler-Blackcomb, British Columbia, Kanada

Skidåkningen och den fantastiskt magnetiska miljön är fortfarande i absoluta toppklass.

2020-01-21

2007 säsongade vi i magiska Whistler-Blackcomb. Läs om det här. Under perioden 2017-2020 har vi gjort nya besök i Whistler.

Whistler Blackcomb ligger i British Columbia i västra Kanada. Sitt speciella geografiska läge i Coastal Mountain range nära Stilla havet gör att det snöar ofta och i stora mängder. Snön är dock inte lika torr och kall som längre in i landet, men fortfarande torrare än snön i Europa. Som den största skidorten i Kanada erbjuder Whistler stor skidåkning med mycket fallhöjd på två berg, alltid med British Columbias fantastiska vildmarksmiljöer som backdrop.

Orten har sedan vårt första vinterbesök 2007 varit värd för vinter-OS men man har inte öppnat någon ny skidåkning på länge. Däremot har man investerat i den spektakulära liften Peak2Peak som förbinder Whistler Mountain med Blackcomb Mountain. Då man färdas över en dalgång blir avståndet mellan stolparna närmare 4 km(!) med en höjd av nästan 1000 meter(!). Den nya ägaren Vail Resorts har också byggt en ny gondollift från Blackcomb base och uppgraderat några av stolliftarna.

Vår upplevelse är att orten under åren omvandlats från en inriktning mot mer välbeställda människor mot mer för familjer. Att man satsat hårt på sommarsäsongen med bland annat liftar för sightseeing och downhill-cykling märks också. Skiftningarna i valutor påverkar såklart prisnivåerna men priser för boende och liftkort ligger fortfarande på en internationellt hög nivå medan till exempel transporter, mat och skidutrustning ligger bättre till. Överväg ett Epic säsongskort om du stannar mer än 10 dagar, vilket ger ett bättre pris och öppnar för skidåkning på andra platser i Nordamerika och övriga världen. Restaurangerna i bergen är få och de serverar mat av enklare standard. I byn är restaurangutbudet stort, men som vanligt är maten i Nordamerika sällan något för gourmander. Stämningen i byn är generellt skönt opretentiös och avslappnat sportig.

Skidåkningen och den fantastiskt magnetiska miljön är fortfarande i absoluta toppklass. De genomsnittliga snöfallen har nu minskat till 11,5 meter per säsong, men ligger fortfarande kvar i världsklass när det gäller möjligheterna till att åka mer eller mindre djup nysnö bland de stora snöklädda granarna eller i alpina grytor, så kallade bowls, på högre höjd. Detta innebär förstås också att området är mest för dig som gillar att tillbringa långa dagar på skidor i alla väder och förutsättningar och mindre för dig som gillar att slappa, sola och sitta på uteserveringar. Vädret är fascinerande ostabilt med mycket snabba växlingar, ibland flera gånger om dagen. Bra och vattentäta skidkläder liksom skidglasögon med glas gjorda för dålig sikt rekommenderas starkt.

Efter ett snöfall pistar Kanadensarna normalt bara ”Easiest way down” och i stort sett allting annat lämnas orört, vilket ger fantastisk lössnöåkning inom skidområdet och till och med i pisterna. Först när allt förvandlats till mjuka pucklar, vilket kan ta några dagar, pistar man. Underlaget blir dock aldrig särskilt hårt även om nysnön skulle dröja.

Möjligheter till åkning utanför skidområdet är oändligt. Med tanke på förhållandena i området bör du dock, i ännu större utsträckning än på andra platser, överväga att ta hjälp av en bergsguide för detta.

Ska vi fika eller ta en promenad?

Det kan kännas ensamt att vara ledare. En kopp kaffe, en promenad och någon att prata med kan vara en start.